Wat zie je?

Het is een simpel beeld: vier spelende kinderen. Gemaakt in 2005. Bijna twintig jaar later vormen ze het hart van lessen die ik geef over ‘duurzaamheid’ aan o.a. middelbare scholieren. De vraag die ik er bij stel is zo mogelijk nog simpeler: ‘Wat zie je?’

Het snelle antwoord: vier spelende kinderen in een natuurlijke omgeving.

Na een tijdje vertel ik wat ik zie en zag toen ik het beeld maakte in Umpiem Mai, één van de negen, inmiddels niet meer zo tijdelijke, vluchtelingenkampen aan de Thai-Birmese grens, waar ik destijds als westerse journalist bij hoge uitzondering foto’s mocht maken.

Omdat Myanmar zelden in het nieuws komt, verdween mijn materiaal naar de achtergrond. Maar het beeld van deze vier bleef me altijd scherp bij. Bijzonder gevoel om ze nu een hoofdrol te kunnen laten spelen in een verhaal over (goed zorgen voor jezelf, je teamgenoten en je leefomgeving) duurzaamheid.

Tekst & beeld ©Ilse Vlaming

Myanmar