• Interview Ilonka Pulles

Ondernemers inspireren ondernemers, interviews met Marianne van Gend en Ilonka Pulles winnaars van een Groene Giraf.

Ilonka Pulles won in 2011 met haar BSO Ons Kindercentrum een Groene Giraf in de categorie Buitenschoolse Opvang. De jury was erg onder de indruk van haar visie, creativiteit en daadkracht. Ons Kindercentrum biedt opvang die ecologisch, biologisch en verantwoord is.
Lees meer…

Hoe gaat het nu, twee jaar later? Lukt het in crisistijd om deze sterke visie vast te houden?

“De crisis is het overal, ook bij ons. Maar des te meer staan we voor onze visie. En we kijken continu hoe we nog duurzamer kunnen doen. We werken nu 95 % papiervrij maar willen naar 100%. Staan voor je visie, en die uitdragen bij alles wat je onderneemt. Een voorbeeld: als we materialen nodig hebben, vragen we allereerst de hulp in van ouders. Via de website communiceren we precies wat we nodig hebben.”

Begin september hebben jullie de deuren geopend van een nieuwe BSO-locatie. Jullie durven zeg, in deze tijd…

“Het is inderdaad een superuitdaging. Maar ontzettend leuk. Samen met de andere ondernemers op het terrein hebben we heel hard gewerkt om deze bijzondere plek mogelijk te maken. De BSO is op het terrein rondom een molen waar ook een pannenkoeken/lunchrestaurant is gevestigd, een educatiepunt, een groente afhaalpunt, fietsverhuur en een prachtige natuurspeelplaats. De BSO heet De Bolderburen, gebaseerd op een boek van Astrid Lindgren waarin Bolderburen wordt genoemd als het mooiste dorp van de wereld.”

Wat onderscheidt deze nieuwe locatie van de andere ondernemers in de buurt?

“De ondernemers op dit terrein dragen samen een visie. We willen alles biologisch en ecologisch verantwoord doen, en fair trade natuurlijk. De locatie is heel aantrekkelijk door alle verschillende functies op het terrein. Een totaalbeleving zeg maar.”

En loopt het naar verwachting?

“Het gaat heel goed, we zijn nog maar net open maar veel mensen weten ons al te vinden. Je merkt dat het concept veel ouders aanspreekt. Steeds meer ouders maken een bewuste keuze voor de opvang van hun kind.”

Hoe brengen jullie kinderen d.m.v. activiteiten bewust duurzaam gedrag bij?

“Wij werken in de tuin, die we onderhouden met de kinderen en vrijwilligers. De materialen die we hebben bestaan voor het grootste gedeelte uit afgedankt materiaal. Verder koken we met de groente van het land. En we vertellen veel, over wat we doen en laten, en waarom. Het is een cliché maar zo waar: goed voorbeeld doet goed volgen.”

Hoe blijf je als ondernemer geïnspireerd?

“Ik houd van buiten leven en werken, van lezen en om me heen kijken. Ook praat ik veel met andere ondernemers. Het is op het terrein van De Bolderburen mijn taak om de visie levendig te houden en de medeondernemers mee te nemen hierin. Dat is enorm leuk en ook heel inspirerend.”

Nog ondernemersdromen?

“Ja, altijd! Ik ben betrokken bij een plan om in Houten mee te werken aan een Montessori Kindcentrum. Het is mijn droom om deze zo groen mogelijk te maken. Ook droom ik ervan om samen met kinderen een eigen BSO bouwen, een Earthship. Dit op een terrein waar je ook echt samen werkt. Alle ambachten samen, jong/oud met handicap of niet. Dit zou echt super zijn. En wat dichterbij: ik ga een peuter/ouder inloopochtend organiseren waarbij we buiten, in de natuur, een activiteit of lezing aanbieden. Kleine kinderen zitten veel te veel binnen, heel jammer, er is buiten zoveel leuks te doen!”

Heeft het winnen van een Groene Giraf iets teweeg gebracht?

“Ja zeker. Het is natuurlijk heel leuk om zo erkend te worden voor je visie en ondernemerschap. En ook het vervolg was leuk, dat we deel uit maken van de jury. Bij andere ondernemers kijken en voelen wat ze zoal doen werkt enorm inspirerend. Dit jaar doen we trouwens weer mee, met De Bolderburen in de nieuwe categorie Beste duurzame nieuwkomer.”