• Groen voer

Milieuvriendelijk eten is vooral bewust kiezen en bewust koken, in harmonie met de natuur en de seizoenen. Dat klinkt misschien zweverig maar het is juist heel ‘down to earth’.

Tips die je helpen de voedselketen te vergroenen:

 • Leef meer in harmonie met de natuur: eet groente en fruit van het seizoen
  We voelen het allemaal: in de lente en zomer krijg je als vanzelf meer energie, terwijl je in de winter en herfst wat meer naar binnen gekeerd bent. Door meer bewust in de stroom van de natuur te leven, voel je je fitter. Probeer inspiratie te halen uit de seizoenen. Elk seizoen biedt oneindig veel variatie, ook in het groente en fruit aanbod. Variatie is belangrijk om je gezondheid in evenwicht te houden. Bekijk hier de groente en fruit van het seizoen.
 • Koop lokaal geproduceerd eten
  Door groente en fruit uit de omgeving te eten wordt het milieu minder belast, denk aan vliegkilometers, koeling, verpakkingen. Ga bijvoorbeeld eens op ontdekkingstocht in de omgeving en maak kennis met boeren in de buurt. Steeds meer boeren verkopen hun producten ook aan huis en vaak voor een aantrekkelijkere prijs dan in de winkel. Belangrijk is wel dat de ontdekkingstocht op de fiets wordt ondernomen… als iedereen met de auto komt schiet de CO-2 uitstoot omhoog.
 • Neem de tijd voor eten
  Kinderen hebben geen haast. Ga in dat ritme mee en ontdek de wereld vanuit hun perspectief. Lekker samen naar de markt. Of de supermarkt. En leg dingen uit. Zo maak je kinderen bewust van waar voedsel vandaan komt en wat er allemaal bij komt kijken voordat het op hun bordje ligt.
  * verbouw groente en fruit met de kinderen (appelboom, tuinkers, tomatenplant, pompoen, etc.)
  * Laat ze helpen bij het eten maken
  * zeg voorafgaand aan de maaltijd samen een dankspreuk op voor alles en iedereen die ervoor gezorgd heeft dat het eten er is (de aarde, de boer, de koper en de kok, etc.)
 • Puur natuur
  Lees de etiketten, koop producten die zo puur mogelijk zijn dus zonder conserveringsmiddelen, E-nummers, toegevoegde suikers en synthetische (geur)stoffen. Dat is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor je lichaam. Ook het eten van biologisch geproduceerde producten wordt aangeraden omdat het vrij is van bestrijdingsmiddelen. Biologisch producten zijn alleen niet per definitie milieuvriendelijker omdat bij de controle geen rekening gehouden wordt met energiegebruik terwijl de gangbare landbouw de laatste jaren steeds efficiënter is gaan produceren. Om een weloverwogen en goed doordachte keuze te maken is het raadzaam de etiketten te lezen.
 • En last but not least: voorkom voedselverspilling
  Veel mensen denken dat ze weinig weggooien maar alle kleine beetjes bij elkaar maakt dat zo’n 14 procent van ons gekochte eten in de prullenbak verdwijnt.
 • Kijktip: tastethewaste.nl een filmdocu over voedselverspilling, via youtube of de website.

  Een paar tips om voedselverspilling te voorkomen:

  1. Koop op maat. Check voorafgaand wat er al is en maak een boodschappenlijstje voor de rest
  2. Koop niet meer dan nodig; houd je aan het boodschappenlijstje
  3. Let op de houdbaarheidsdatum, maar besef dat deze datum heel ruim gekozen is. Een goede controle is je neus; als een product bedorven is ruik je dat direct. Restjes zijn nog 2 dagen houdbaar in de koelkast
  4. Koop verse producten liefst niet een week vooruit, maar doe zulke boodschappen meerdere keren per week
  5. Vervoer kwetsbare etenswaren voorzichtig; zonder beschadigingen bederven ze minder snel. En berg gekoelde en diepvriesproducten bij thuiskomst direct op in de koelkast of vriezer
  6. Zorg voor een overzichtelijke indeling van de voorraad- en koelkast. Leg kort houdbare producten in het oog, dat voorkomt dat je ze vergeet
  7. Maak etenswaren en restjes op voordat je nieuwe verpakkingen opent. Wees creatief met restjes (er zijn zelfs kookboeken voor restjes)
  8. Zet de koelkasttemperatuur op 4 graden. Bij deze temperatuur zijn voedingsmiddelen het langst houdbaar. De temperatuur mag zeker niet hoger zijn dan 7 graden
  9. Bewaar tropisch fruit, tomaten, paprika, en aubergine buiten de koelkast, anders treedt na enige dagen koudebederf op
  10. Maak een composthoop. Zo maak je van schillen, klokhuizen, koffieprut en ander groenafval weer nieuwe aarde. Een prachtig voorbeeld van hoe de kringloop van de natuur werkt!