• Tjakkaa!

Je wilt energie besparen. Een mooi streven, maar hoe zorg je ervoor dat je je doelt haalt? Dit 7 stappenplan helpt!

 • Nulmeting

  Meten is weten. Maar voordat je begint te meten, moet je weten wat je gaat meten. En waarom? Wat wil je bereiken? Dit stappenplan helpt je energie, gas en water te besparen, maar je kunt het ook toepassen op het terugdringen van de luierberg, afval of voedselverspilling, etc. Al zullen de vragen die je jezelf en het team stelt dan iets anders zijn.
  Pak allereerst alle facturen voor energie en waterverbruik er bij. Check per seizoen en het liefst over meerdere jaren hoeveel gas, elektriciteit en water er wordt verbruikt. Doe dit voor alle vestigingen. Met de nulmeting maak je mogelijke besparingen inzichtelijk.
 • Identificeer potentiële verbeteringsgebieden

  Loop door de locatie en kijk kritisch. Waar zitten de energieverslinders? Wat kan er efficiënter? Zowel financieel als technisch. Misschien moet een oude koelkast vervangen worden, of is de airco aan onderhoud toe? Staat de bank niet te dicht voor de verwarming? Zijn lampen aan vervanging toe? Gebruiken we de ruimte optimaal? Laten we apparaten en lichten niet onnodig aan?
  Betrek medewerkers, loop samen door het gebouw, dat is belangrijk voor de betrokkenheid in veranderprocessen, en bedenk: twee zien meer dan een.
 • Onderzoek de potentiële financiële en milieubesparingen

  Onderzoek de haalbaarheid van de lijst met verbeterpunten. Maak een kosten-batenanalyse. Welke punten kun je direct en kosteloos realiseren? Welke punten kosten tijd? Geld? Wat levert het op? Is het de investering waard, zowel financieel als voor het milieu? Hoeveel budget is er eigenlijk voor uitvoering? Denk in geld en menskracht.
 • Maak een actieplan

  Uit het onderzoek komt een lijst met actiepunten naar voren, die leiden tot besparingen op financieel vlak én milieugebied. Beslis (samen) welke acties wanneer uitgevoerd kunnen worden. Houd daarbij rekening met de seizoenen, investeringen op lange en korte termijn, gedragsaanpassingen. Bepaal wie waar verantwoordelijk voor is en maak een tijdschema voor de uitvoering.
 • Voer het actieplan uit

  Dit actiepunt klinkt simpel: gewoon uitvoeren. Maar de ervaring leert dat het discipline en sturing vergt om de acties ook daadwerkelijk uit te voeren. Blijf monitoren, bespreek de punten in de werkoverleggen. Is het een mediagenieke actie, laat het de pers weten en ouders via de site en nieuwsbrief.
 • Blijf verbeteren

  Om duurzaamheid actueel te houden is het belangrijk om regelmatig over verbeteringen en successen te communiceren. En om de lat steeds hoger te leggen. Stel, zodra het eerste actieplan doorlopen is, een vervolgplan op. Doe stap 1 tot en met 5 nogmaals. Wees kritisch en ambitieus in het stellen van doelen. En vergeet niet behaalde successen samen te vieren!
 • Informeer & inspireer

  Een overkoepelende stap: zorg ervoor dat je weet wat er speelt op het gebied van verduurzamen van de kinderopvang. Kijk bij collega’s, doe mee aan inspiratiesessies, maak gebruik van expertise, websites en netwerken, of kijk over de grenzen naar wat andere branches doen. En houd de Groene Giraf in de gaten, via deze site en de nieuwsbrief!

Ontdekken waar de kansen voor jouw kinderopvang liggen?

Doe mee met de Groene Giraf! Dan krijg je de checklist Duurzaamheid in de kinderopvang gratis. De checklist geeft tientallen tips en adviezen. Zo zie je in een oogopslag waar jullie staan en waar nog uitdagingen liggen. De tips en duurzaamheid adviezen die de Groene Giraf geeft zijn gemakkelijk uit te voeren, kosten weinig tot geen investering en dragen altijd bij aan een schoner milieu en een gezondere leefomgeving voor kinderen.

Gegevens over de locatie


Na betaling van het inschrijfgeld van 89 euro (ex 21% btw) ontvang je een eigen toegangscode voor de online checklist, maakt jouw kinderopvang kans op een mooie prijs én zetten we jouw kinderopvang met een stip op de kaart!