• Veranderen? 9 trucjes die je helpen

 • Home/
 • Blog/
 • Veranderen? 9 trucjes die je helpen
 1. Niet te veel en niet te groot. Meerdere kleine doelen zijn gemakkelijker haalbaar dan één groot doel. Verdeel je ultieme doel (bijvoorbeeld volledig duurzaam inkopen) in meerdere deeldoelen. Een 1e stap kan dan zijn: inkopen van biologische fruit. De 2e: inkopen van groene stroom. 3e: lokaal inkopen. Enz.
 2. Zeg bijvoorbeeld niet: “We gaan minder energie verbruiken”, maar maak het meetbaar. Bijvoorbeeld: we gaan deze winter 5 % gas verbruiken en 10% minder elektriciteit. Hoe staat de meter nu? En wat kunnen we doen om energie te besparen?
 3. En maak het zichtbaar voor iedereen. Door anderen te laten weten wat het voornemen is, schep je indirect verplichtingen en daarbij: ervaringen, voorbeelden en tips motiveren.
 4. Zorg ervoor dat mensen regelmatig een succesmoment ervaren. Belonen helpt mensen gemotiveerd te blijven. Communiceer bijvoorbeeld wekelijks hoe het ervoor staat én wat er nog op het programma staat.
 5. Integendeel. Dingen verbieden werkt vaak averechts. Als je iets niet mag, maakt dat het juist begerenswaardiger. Simpel voorbeeld: denk niet aan de bruine beer. Waar denk je nu aan?
 6. Wil je dit wel echt? Reflecteer. Vraag jezelf af of hetgeen je doet overeen komt met wat je wilt. Neem reflectievragen mee in het teamoverleg.
 7. Pas je omgeving aan, zo kom je niet in de verleiding. Gedrag veranderen draait om wilskracht. Als je moe bent is je wilskracht ook minder sterk. Het is dan handig dat je omgeving je niet in de verleiding brengt. Is je doel bijvoorbeeld ‘minder afval’? Maak verzamelen en hergebruik dan aantrekkelijk en gemakkelijk. Pimp een oude kast, zet hem in de centrale hal, zet er doorzichtige bakken in zodat iedereen ziet wat er wordt verzameld. Verwijder de afvalbakken per ruimte. Dat zorgt ervoor dat mensen naar het inzamelpunt moeten lopen.
 8. Wacht met de uitvoering van een goed voornemen niet tot morgen, begin direct.
  “Morgen begin ik”, is eigenlijk al uitstelgedrag. Bedenk wat je NU al kunt doen om het doel te realiseren.
 9. Elk (keuze)moment is een nieuwe kans om te veranderen. En laten we nou per dag ongeveer 2000 keuzes maken….

Is jouw doel een groene en gezonde leefomgeving voor kinderen?

Doe mee met de Groene Giraf! Dan krijg je de checklist Duurzaamheid in de kinderopvang gratis. De checklist geeft tientallen tips en adviezen die de leefomgeving vergroenen en gezonder maken. Met de checklist zie je in één oogopslag waar jullie staan en waar nog uitdagingen liggen. De tips en duurzaamheid adviezen die de Groene Giraf geeft zijn gemakkelijk uit te voeren, kosten weinig tot geen investering en dragen altijd bij aan een schoner milieu en een gezondere leefomgeving voor kinderen.

Gegevens over de locatie


Na betaling van het inschrijfgeld van 89 euro (ex 21% btw) ontvang je een eigen toegangscode voor de online checklist, maakt jouw kinderopvang kans op een mooie prijs én zetten we jouw kinderopvang met een stip op de kaart!